Byggeprosjekt CNC maskin

IMG_0076Jeg trengte en CNC maskin for å produsere kabinetter og ymse trearbeider, samt at jeg egentlig hadde tenkt å bruke den til prototyper av kretskort. Det finnes en del ferdige maskiner for dette, og typisk starter de på 150.000 kroner. For en gründer kan dette bli noe tøft, så jeg besluttet å gå i gang med arbeide for å lage en slik selv. Det var et interessant arbeide, for jeg måtte sette meg inn i ganske mye detaljer – og den endelige prøven når det hele skal testes. Det finnes ganske mye matriale på nettet – med alt fra dokumenter som gjennomgår teori og praksis i forhold til forskjellige deler av prosjektet.

Det store spørsmålet som jeg aldri helt klarte å bli enig med meg selv om – var «hvor stor skal denne maskinen være». Jo større maskin, jo mer anvendelig. Siden det jeg skulle bruke den til var ganske variert – hadde det vel vert en fordel å bygget en noe større maskin enn det som ble bygget. Ulempen med en stor maskin er prislappen, og kompleksiteten. Jeg besluttet derfor at en maskin som hadde et arbeidsområde på omlag 30 x 40 cm skulle være nok til denne første modellen. En beslutning måtte jo tas. En større maskin krever også ganske mye for å få den robust nok. Jeg tenkte at erfaringen med denne første var verdifull å ha med seg når neste større maskin skulle se dagens lys.

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of