Lille Juleaften 2012

juletreJuleaften nærmer seg med stormskritt, julestemningen trenger seg på selv om vi har holdt en litt lav profil her i heimen. Mange minner dukker opp i disse tider fra tidligere tider der god mat, litt stressede foreldre, disiplin i orden, og litt ekstra var noen av ingrediensene. Det var mye som skulle være klart før høytiden begynte for alvor. Det gikk jo alltid bra. Selv i alt stresset og disiplin i orden var det alltid rom for å utfolde seg, bare jeg holdt rotet på et avgrenset område slik at det lot seg gjøre å avrunde og rydde når julemiddagen skulle inntas.

Jeg er ganske imponert over mine foreldre hvordan de forholdt seg i julestria. Selv om det var mye som skulle ordnes, var det alltid en stemningsfull fred i huset. Det var aldri noe tvil om at vi som var barna var de prioriterte i kampens hete. At vi koste oss var viktig.

Julen har liksom blitt en annerledes høytid nå som jeg har vokst opp. Den fredelige stemningen setter jeg jo alltid pris på. Litt ekstra god mat er jo også tingen. Før i tiden brukte jeg tid på å lage flettekurver til juletreet, pynt og slikt. Den slags tiltak er det mange, mange år siden jeg har bedrevet. Nå er den tiden erstattet med litt tasteleringskos.

Tasteleringskos, interessant ord forresten. Hva innebærer det for en som bruker mye av sin tid foran datamaskinen uansett. Vel, når man har tid til å gjøre noe som ikke er viktig, kanskje med et litt artistisk element, med element av å lære seg noe nytt – der ingen forventer noe, andre enn en selv. Der man kan sitte å fokusere på å få til noe nytt, uten at det bærer preg av å være jobb. Det er tasteleringskos. Jeg tror noen slike stunder er viktige innimellom. I hverdagens kjas og mas har det altfor lett for å bare bli tid til det viktigste. Det som faller lengre ned på viktighetsskalaen blir gjerne utsatt, og utsatt. Å catche opp med noe av det som er nedprioritert gjør derfor godt.

Ha en riktig god jul alle sammen.

mvh,
Ole Kristian Ek Hornnes

 

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of