Tidlig Januar 2013.

photo credit: Swami Stream via photopin cc

photo credit: Swami Stream via photopin cc

Vi er tidlig i Januar i det nye året – 2013. Fjorårets årstall, 2012 har liksom grodd seg inn – så 2013 føles så fremmed. Det er et år som enda ikke er laget. Det er nesten litt skremmende, et helt år som i sin helhet er viet til det ukjente. Vi kan forvente hva det inneholder, men ingen vet med sikkerhet. Det beste vi kan gjøre, er å forsøke å bygge dette året slik at det blir så godt som mulig, for en selv, for alle en er glad i, familie, venner, våre firbente venner, naturen rundt oss, ja hele universet skal vi trekke det virkelig ut. Det som er viktig er å tenke med dette både i fysiske og åndelige termer.

Hvordan kan vi gjøre dette? – Det viktigste er å gjøre noe vi som menneskerase er blitt virkelig gode til: Forstå. Å prøve å forstå en selv, andre, og ting som rører seg rundt en. Når man gjør det, kommer i grunnen mye av det andre av seg selv.

Når jeg tenker på ordet forstå, så er det en felle man lett går i; Å stjele andres forståelse, og på den måten tro at man forstår. Å forstå på egne premisser er gull. Forståelse er en skapende prosess. Den må gjøres hele tiden, ellers slutter man å forstå.

Man kan tenke at forståelse kun er betinget av kunnskap; Å joda – det har en hel del med det å gjøre. Forståelse har også en del andre elementer i seg: Kommunikasjon, observasjon, og så forstår man lettere det man liker.

Av og til må man justere sin kunnskap. Før i tiden, for lenge, lenge siden trodde man at jorda var flat. En hel masse folk måtte etterhvert justere sin kunnskap i forhold til dette punktet. Det gikk ikke helt upåaktet hen. Å justere sin kunnskap kan være tung materie. Kunnskap er som et byggverk. Det rare er at det står støtt selv om det er bygget på en del kunnskap som kanskje er direkte feil. Napper man ut dette, raser hele bygget sammen, og kaster oss ut i en total forvirring. Likevel, er de ting som ikke stemmer med dette grunnlaget umulig å forstå, så derfor faller man kanskje inn i den tanke at visse ting lar deg seg ikke gjøre å forstå.

Er ting umulig å forstå, har man kanskje ikke all informasjonen som trengs, eller så er noe av den informasjonen man har ikke helt korrekt. Som i tilfellet med jordkloden som nevnt ovenfor – Informasjon som er alminnelig akseptert som riktig trenger ikke være helt korrekt. En viktig prøve på dette er: Fungerer det? – dersom ikke, må noe være galt.

Ja dette var litt tankespinn her på morgenen. Ha et stålene år alle sammen.

Ole

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Marit Hornnes Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marit Hornnes
Guest

Rene filosofen du jo… 🙂