Spill og spilleavhengighet.

photo credit: Anna Fischer via photopin cc

photo credit: Anna Fischer via photopin cc

Når du bruker Facebook blir man ofte nedregnet at spilleforespørsler fra venner og kjente. Jeg brukte spillet CityVille en stund, og det er et ganske morsomt spill. Imidlertid er det lett å bruke alt for mye tid på det. Man har noen prosjekter der inne – en del oppgaver å gjøre ferdig. Selv om spillet av og til går tregt, og crasher av og til, er det lett å bli sittende med dette i timevis. Tider som bedre kunne være anvendt til mer produktive ting. Men spillet er gøy, og det er ikke noe galt med å holde på litt med dette. Har man litt fri, er det sikkert bedre enn å fordrive tiden med å sappe kanaler på TVen eller noe slikt. Spillet er jo i utgangspunktet gratis.

Man får stadig oppgaver som må løses. Noen av oppgavene går det ganske tregt å få løst, man må ha forskjellige items man får fra venner, eller tjener ved å fullføre visse aktiviteter i spillet. Noen av disse tingene er så vanskelige å oppdrive, at man lett velger å kjøpe seg ut av det i istedenfor. Det er vel her Zynga tjener penger.

Når man først har holdt på med dette en stund. Bygget seg en stor by, får masse items og “energi” fra venner og kjente. Man må liksom innom der en tre-fire ganger om dagen for å vedlikeholde byen. Når man har brukt energireservene, eller ikke har mer forsyninger å forsyne butikker og annet, må man bare vente til dette dukker opp. Planter gror, og gir forsyninger – med tiden får man mer energi, og så er man i gang igjen.

Imidlertid har jeg funnet at det skader ikke å ta et fullstendig avbrekk fra denne aktiviteten. Jeg ser at det tar for mye tid. Det er mye annet jeg kan bruke det jeg har av fritid til, som er langt mer produktivt. Imidlertid når man går inn på Facebook, får man stadig meldinger og invitasjoner til å spille. Man kan ta ut spillet fra Facebook, sperre adgangen osv. Det er fullt mulig. Man kan legge inn e-mail filtre i mail-programmet som automatisk sletter meldinger fra Zynga, – og alt dette har jeg gjort noen ganger. Den siste gangen nå gjorde jeg noe hel-effektivt.

Jeg åpnet en konto hos OpenDNS.com – en gratis og sikkerhetsmessing avgjørelse, som også speeder ting opp. Det er en raskere og sikrere Domenenavntjeneste. Når du skriver inn en Internett-adresse omsettes denne til nettverks-adresser av noe som heter domenenavntjenere. Har man Internett abonnement hos en av de store, kan denne tjenesten som automatisk settes opp bli så overbelastet at det rett og slett tar tid å slå opp. Da oppfattes det som Internett går “tregt”. Du kan da bytte til OpenDNS istedenfor. Da går ting ofte raskere, og med mer sikkerhet. De hevder i alle fall så på sine WEB-sider.

Men det er en tilleggstjeneste her som også er gratis. Man kan velge å blokkere nettsider med dårlige, skadelige, eller uproduktive formål. Det er en egen funksjon man bruker inne på nettsiden deres som definerer hvordan din beskyttelse skal være. Den er ganske detaljert. Brandt annet er det en egen avkryssing som blokkerer spill. Har man satt opp dette, får man ikke spilt noen Internett-spill. Får man invitasjoner om et eller annet nytt spill, og følger denne invitasjonen får man bare opp en side som forklarer at denne er blokkert. Faktisk så blokkeres hele “apps.facebook.com” – så da slipper man unna en del invitasjoner som i praksis har liten verdi, og inviterer til bare mer tid-trøyte og flere steder å bruke penger.

Jeg har skrudd på denne, og må si at jeg er svært så fornøyd med denne tjenesten. Nå blogger jeg litt istedenfor når jeg har tid, noe som jeg synes er svært så givende, og så helt kostnadsfritt da. Så er det litt programutvikling og systemutvikling – konfigurering og oppsett.

Jeg har satt opp humlesite.eu, det er ganske morsomt. Har man noe man gløder for, så er det fint å kunne skrive noe om det. Legge det ut på nettet. Her kan andre lese og kanskje finne inspirasjon, eller opplysninger. Hvem som helst kan tegne seg opp på denne bloggen. Har man først en konto her, så er det bare å blogge og kose seg. Ja man kan ha flere blogger også. Finner du ut at dette skulle du skrevet noe om, men det passer liksom ikke så godt inne på bloggen din. Lag en blogg til, og tilegn denne dette nye området. Er du engasjert i et lag eller forening, eller et teknisk emne. Synes at dette fortjener en helt egen blogg eksempelvis, og så kan du jo bare lage en egen blogg for dem da, så er du jo i gang. Du kan opprette flere brukere som skal ha tilgang til bloggen din – er dere et lag eller en forening, kan det jo hende at dere er flere som skal skrive noe. Du kan opprette disse og gi dem tilganger – ettersom hvilke oppgaver de skal utføre. Har disse lyst til å lage seg en egen blogg, kan de bare opprette den så er de i gang. Her er det så mange muligheter.

For de av dere som måtte finne ut at dere vil ha et eget domene-navn på bloggen deres, er det enkelt også. Jeg har lagt denne på et “Pro” nivå – så man må betale en liten årlig sum, men da kan man få eget domene-navn på den. Man kan opprette nettbutikk, legge inn arrangementer med invitasjons-funksjonalitet. Man har jo det på Facebook eller Google+ også, men fint å ha det inne på bloggen sin da. Det som er unikt her er at du kan selge billetter til arrangementene, og ta betalt på PayPal.

Jeg har dyttet ganske mye funksjonalitet inn i dette systemet nå. Du kan faktisk ha bloggen din på flere språk – det er full funksjonalitet rundt dette, slik at du kan oversette alt du skriver til engelsk, for eksempel. Tenk deg en blogg med nettbutikk der du kan selge varer – sette på et eget domene-navn, få din egen style på bloggen. Oversette den så du har Norsk, Engelsk, Fransk og Tysk, – med arrangementmodul der du kan invitere folk til å være med på arrangementer. Det virker ganske profesjonelt og internasjonalt hva – og dette kan du få til med noen ganske få hundrelapper i året. Jeg har sett på en del andre tjenester som tilbyr nettbutikk – ja sammen med all den andre funksjonaliteten som er her inne, er det ikke så veldig mange. Som regel blir regningen ganske dyr om du skal ha alt.

Selvsagt kan du shoppe et WEB-hotell og sette opp alt dette selv. Er du teknisk kyndig er ikke det så vanskelig, men det krever en del innsikt. Det er fort å bruke en del penger på det likevel, selv om mye av det tilbys gratis. Ikke alt fra alle leverandører passer sammen, så da må man jobbe litt for å finne ut av det. Å dykke ned i kildekoden til disse systemene kan da bli nødvendig. Er man ikke helt beredt til dette, bør man kunne alliere seg med noen. Eller så kan man bare signe opp her, så er mye gjort.

Ha en virkelig god kveld alle sammen. Om du har lyst til å prøve – er det bare å tegne seg opp med en konto. Det er ikke noe push. Fant du ut at det ikke var noe for deg er det bare å slette kontoen sin igjen, eller du kan bare la den være. Jeg synes det er hyggelig med nye folk som vil prøve seg da.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of