En ekstra yatzee utfordring.

Vi synes den vanlige Yatzee eller Maxi Yatzee ble for enkel med det vanlige oppsettet, så er det noen Yatzee entusiaster som setter pris på en ny variant, kan spillet lastes ned her, printes ut – og så er det bare og gå i gang.

Den nye varianten har vi kalt «Super Mega Yatzee». Spillet spilles med 7 terninger. Man bruker også et konsept med Jetonger – det kan være noen skiver, eller andre objekter som passer. Vi har en bolle med skru-bits som jetonger. Man bør ha en pool med 20-30 jetonger pr spiller for å være sikker på at det er tilstrekkelig. Et nytt spill startes med null jetonger. Alle jetonger må opptjenes under spillets gang. Slår en spiller for eksempel 2 seksere på et kast, føres det opp 12 på ett par, og spilleren tar seg 2 jetonger fra poolen.

Spillet spilles uordnet, dvs at hver spiller velger hva det skal føres på. Det er tre bolker med oppgaver, som på et vanlig Yatzee spill. Den første bolken 1-ere til 6-ere. Summen av denne bolken må være minst 105 for å kvalifisere for bonus i denne gruppen. Det tilsvarer 5 like av hver. Bonus her er på 100 poeng,+ 10 jetonger.

Hver spiller har 3 kast for å få til en oppgave. Ubenyttede kast gir jetonger. 1 Jetong pr ubenyttet kast. Jetonger kan siden veksles inn i ekstra kast. Dvs. om en spiller ikke får løst oppgaven med 3 kast, men har jetonger – så kan man betale med jetonger for ekstra kast. 1 Jetong pr ekstra kast.

Den neste gruppen består av 1par, 2par, tre par, 3 like, 4 like, 5 like og 6 like. Denne gruppen har også en bonus. Ved 152 poeng for denne gruppen alene, gis 100 poeng i bonus + 5 jetonger. For å få dette, trengs at oppgavene for 1par, 3like, 4like, 5 like og 6like minimum løses med 5-ere. I tillegg 2 par med 5ere og 6ere, og tre par med 4ere, 5ere og 6ere. Om summen overstiger 152 på andre måter er selvsagt det helt OK.

Det er noen nye varianter som ikke finnes i vanlig Maxi Yatzee:

 • Liten straight (1-2-3-4-5)
 • Stor Straight (2-3-4-5-6)
 • Full Straight (1-2-3-4-5-6)
 • Bridge Straight (1-2-3-4-5-6-1) NB: Denne gir 40 poeng. 
 • Pram: 3like + 2like + 1
 • Naust (Liten båt-garage ved vannet): 4like+1
 • Hus: 3like + 3like
 • Slott: 3like+4like
 • Tårn: 2like + 4like
 • Pyramide: 4like + 2like + 1
 • Sjanse: sum av kastede terninger
 • Bonussjanse: For å få denne må summen for 6 av de 7 terningene som er kastet være minst 30 (Man regner derfor ikke med den terningen med minst antall øyne for å kontrollere om kravet er innfridd). Poeng for denne oppgaven dersom løst er Sum av alle 7  terninger + 30 poeng. Er ikke kravet innfridd, er det 0 poeng for denne oppgaven. 
 • Mega Yatzee – 7 like, gir 200 poeng.

Sammenregning av skjemaet. De to øvre blokkene har individuelle summeringsfelt. Nederst på skjemaet er det en rubrikk for «SUM-1», der summen for gruppe 1 gjentas. Når man summerer den tredje blokka summerer man fra og med sum-2. Bonusfeltet nederst skal ha verdien 0, 100 eller 200. Om begge de to første bolkene tilfredstiller poenggravet er verdien av bonusfeltet 200. Man venter med andre ord med å fylle ut dette til man ser om spilleren har oppfyllt begge de to første bolkene.

Helt nederst før totalsum er det et felt for jetonger. Dersom spillere har jetonger til overs etter endt spill, belønnes det med 5 poeng pr jetong.

Skjema kan lastes ned her

 

Nytt skjema for Super-Mega-Ultra-Yatzee

 

Lykke til 🙂

 

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marit HornnesØyvind SolheimOle Kristian Ek Hornnes Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ole Kristian Ek Hornnes
Guest

Da ble det spill her i kveld, og Line vant stort 🙂

Øyvind Solheim
Guest

Mulig, who knows – innimellom ski og harer…

Marit Hornnes
Guest

Absolutt påskestemning med super mega stil 🙂