Vurdering av WIX nettsideløsning

wixlogo.jpegDa jeg startet opp med FormulaCalculator prosjektet satte jeg i gang med en Wix-nettside for raskt å komme i gang med en web-side for prosjektet. Det er veldig enkelt å komme i gang. De har mange bra sidemaler som gjør at web-sidene får et profesjonell look. Jeg fikk litt erfaring med dette inntil jeg etterhvert konverterte til en annen løsning.

Wix har en gratis løsning – som innebærer domene-navn som et subdomene i deres løsning. På gratis sidene, er det en logo for Wix på nettsidene. Det er en ganske vanlig måte å gjøre det på. Du kan senere mappe ditt eget domene inn her, men da må du oppgradere til en betalt løsning. Da kan du også fjerne Wix-logo fra web-sidene. Det er ganske lett å komme i gang. Standard layouten inneholder en del tekstbokser med demo-tekst. Denne kan bare byttes ut med din egen tekst. Bilder kan også byttes ut enkelt. Tekstbokser kan dras og slippes omkring på sidene slik at den endelige layouten blir slik du vil ha den. Dette er enkelt, men kan også være en pest og en plage.

Det jeg mener med dette, er at tekstblokker plassert manuelt er vanskelig å få til å stemme helt fra en side til en annen. Det betyr at layout fort varierer noe fra side til side innen samme nettsted. Dette kan virke upolert eller uprofesjonelt. Siden det er så lett å flytte tekstbokser og elementer rundt, er det lett å flytte noe ved et uhell. For å få dette plassert korrekt igjen krever litt tålmodighet for å si det mildt. For å motvirke dette, har de laget en avkryssing som sier at denne blokka skal være med på alle sider. Det er fint for menyer og slikt, men tekstblokker med innhold kan ikke bruke dette, om du da ikke vil ha innholdet også på alle sider.

De har en Wysiwyg editor som jeg nok hadde sett var litt bedre. Med klipp og lim settes stilsettingen til teksten automatisk til «heading» eller «brødtekst» ettersom hva slags type blokk du opprinnelig skapte den som. Jeg fant fort ut at det ikke var noen god idé å operere med separate tekstblokker for heading og brødtekst – da plasseringen av disse i forhold til hverandre fort kunne bli litt ugreit. Det ble mye sikting og måling for å få den til å falle naturlig i forhold til hverandre. Avstanden mellom headingen og teksten, plasseringen til høyre/venstre i forhold til brødteksten osv. Heldigvis kan du skape en blokk, og sette stil på heading og brødtekst individuelt i samme blokka. Da unngår man dette. Om man ikke skal oppdatere så ofte, så er vel dette likevel greit.

Skal nye ting inn stadig vekk blir dette fort et problem, fordi layouten må redigeres hver gang for å få inn det nye innholdet. Det er da fort gjort å bruke en del tid med det. Wix har en del «PlugIns» – tredje parts innstikk som gir nettstedet utvidet funksjonalitet. Dette krever som regel at du må opprette en konto hos leverandøren av denne funksjonaliteten. Noe funksjonalitet koster ekstra, mens annen funksjonalitet finnes i en gratis (enklere) utgave, og en PRO (betalt) utgave. Jeg vet ikke helt hva jeg skal mene om denne funksjonaliteten, annet enn at jeg synes kanskje ikke dette er så godt integrert som det kunne være. Legger du til en nettbutikk for eksempel, må en rekke objekter plasseres omkring, slik som shopping-cart, etc. Siden det ikke er faste posisjoner for dette (moduler) – kan dette fort bli seende litt «rotete» ut. Når det kommer til nettbutikk, så er det vel dette ting som egner seg til å skremme bort potensielle kunder, om layouten virker uferdig og ukonsistent fra side til side.

Wix har ingen mulighet for eksport eller flytting av web-siden til annen leverandør. Om du ønsker å flytte, må du lage hele siden på nytt. De har heller ikke mulighet til å lagre eventuelle nedlastinger eller dokumenter på nettstedet om det er ønsket funksjonalitet.

Konklusjon

Bruker du Wix som en gratisløsning for en enkel web-side med et antall undersider og noen billedgallerier er dette supert. Skal du over på en betalt løsning, er det ikke noe dyrere å shoppe et web-hotell og installere WordPress eller lignende. For å drive litt egenreklame, kan du jo også sette opp en WordPress løsning her på humlesite.eu kostnadsfritt – I januar har vi permanent PRO site gratis, men om du kommer inn senere er dette heller ikke så dyrt. Fordelen med dette er helt klart at du ikke trenger å vedlikeholde layoutmessige ting på nettstedet hver gang du skal legge ut noe nytt. At layout holder seg innen faste modul-plasser definert i themet du bruker. At du kan laste opp dokumenter for nedlasting, og mange andre ting. Det du finner av nettbutikker til disse plattformene er ofte bedre, mer funksjons-rike enn det du finner på Wix.

En annen ting som jeg reagerer litt på. Om du logger inn med Facebook konto og liker nettstedet deres en gang, kommer det stadig meldinger på Facebook veggen at du liker Wix. Jeg ser dette stadig vekk – jeg kan liksom ikke tenke meg at de brukerne som dette kommer fra er inne og klikker «liker» på dette titt og ofte. Det er vel slik at om du liker noe, så gjør du det helt du ikke liker det lenger. Det virker som denne liker- meldingen som kommer opp blir gjentatt automatisk som et markedsføringkonsept. Om det kommer opp noen meldinger om at jeg liker «Wix», så får jeg bare si at jeg har sluttet og bruke det. Hva jeg mener fremgår vel ganske klart her.

5
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Ole Kristian Ek HornnesBørre AursnesTrineOle Kristian Ek HornnesKnut Eirik Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Knut Eirik
Guest

Takk for en sollid gjennomgang av Wix!

Ole Kristian Ek Hornnes
Guest
Ole Kristian Ek Hornnes

Etter å ha testet VIX har jeg dette og melde 🙂

Trine
Guest

Jeg har sett mye reklame fra Wix på Facebook i det siste, og har tenkt litt på mulighetene der. Flott å lese for en som er på jakt etter litt informasjon!

Børre Aursnes
Guest
Børre Aursnes

Takk for gode og reflekterte tilbakemeldinger.