Energisparing – lysautomatikk

153122 LB 00 FB EPS 250
Jeg husker i mine yngre dager – Det var ikke så mye snakk om energisparing, men likevel laget et produkt der dette var formålet. Produktet kalte jeg «Lysan-1000», og var en automatisk lys-kontroll for et rom. Ved å registrere inn- og ut passeringer gjennom dører holdt enheten orden på hvor mange mennesker som var i rommet. Når det var 0, ble lyset slått av. Selve registreringen foregikk med en infrarød lysstråle detektor, der to parallelle stråler bestemte retningen på bevegelsen. Der den ene ble brutt før den andre, var retningen enten inn- eller ut. Dette var før mikro-kontrolleres tid, så den ble laget med logikk-kretser og tellere. Med dagens mikro-kontrollere skulle en slik enhet være særdeles lett å produsere.

Om man regner på belysning i ett rom – la oss si at det er 200 W, 10 timer med unødvendig belysning i døgnet – kanskje også en slik enhet skulle registrere når det er lyst nok, så det behøves ikke belysning om dagen når det er lyst fra før. Ok, 200W i 10 timer, gir 2KW – pris for nettleie+ strøm utgjør kanskje 1,50 pr dag i 365 dager = 547,50. Glemmer man å skru av lyste når man går og legger seg blir det mer, kanskje nærmere 1000 lappen i året. Jeg vil tro at dersom man bruker en slik enhet i alle rom, vil besparelsen komme opp i kanskje 2-5000 i året litt avhengig av størrelsen på huset, og hvor god man er til å skru av manuelt.

Det kunne være moro å bygge en ny slik variant med moderne mikro-kontroller teknologi – og teste det ut i huset. Det kreves noe opplegg for å styre alle lampetter etc, så investeringen her er ikke helt neglisjerbar. Man kunne jo tenke seg at slike enheter også kunne ha en temperatursensor, og stå i kommunikasjon med en sentral kontroller. På den måten kan man kanskje også bruke dette til styring av panelovner, gulvvarme, etc.

Micromatic har en løsning med bevegelses-sensorer i rom. Jeg har vært et sted der dette konseptet var benyttet, og vil vel si at det fungerte, men fungerer nok ikke i alle henseender. Slik som meg, når jeg sitter og arbeider, sitter jeg nok ganske stille i perioder, noe som ville få bevegelsessensorer til å skur av lyset uten at dette var riktig. For full implementering i et hus, vil jeg vel derfor tro at passering-detektorer fungerer bedre.

Så kan man stille seg spørsmål om hvor barnevennlig dette er. At lys skrus av/på automatisk når man beveger seg rundt. Antagelig er dette problemfritt. Sensorer må jo da monteres i en slik høyde at barna også trigger dem.

Hvor vennlig er denne løsningen i forhold til husdyr. Hund- og katt kan kanskje ikke trigge sensorene, og kan kanskje bli redde av slik automatikk. Problemet kan kanskje løses med en «soft-start» løsning der lyset ikke skrus brått på, men bruker 4-5 sekunder på å nå full lys-styrke. Likeledes når lyset skal skrus av. Dette kan kanskje være bra for lampenes levetid også – trolig.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of