Brukervennlighetens pris :-)

Å lage brukervennlige systemer krever en god del ekstra innsats. Gode verktøyer hjelper selvsagt en hel del, men først og fremst kreves det mye tankearbeide. Som systemutvikler må man tenke på hva brukerne av systemet har bruk for – ikke hvordan det skal løses teknisk. Avstanden mellom disse to kan ofte være en gigantisk kløft som må forseres.

Før i tiden når videospillerne gjorde sitt inntog – hadde nesten hver eneste modell en teknisk løsning på å stille inn automatisk opptak av programmer. Løsningene var mer preget av hvordan programmereren av fasiliteten hadde løst det teknisk, enn for oss brukere som bare skulle spille inn den siste episoden av «Friends» eller hva det nå var. Moderne opptagere er vel en god del enklere, men superenkelt er det vel skjelden 🙂

Skjermbilde 2013-10-10 kl. 00.04.24La oss ta et enkelt matematisk problem som eksempel – la oss bare si at vi har et program som skal regne ut arealet av et rør. Det er invendig, utvendig, og så endestykkene. Hva er det lettest å regne med – jo indre og ytre radius, samt lengden – men det er jo ikke de dataene en bruker har. Han vet kansje ytre diameter, veggtykkelse og lengde. Det er enkelt og måle og det er de dataene en bruker vanligvis har. Det er mer brukervennlig, men programmereren må regne ut i fra dette istedet, som er noe ekstra. Det er noe jeg lagde i denne Formel-kalkulatoren jeg lagde for en tid tilbake. Formelen vist til høyre er øverst beregning med diameter og veggtykkelse, der den nederste er med radiuser.

Slik bør det alltid være – tenk med de dataene brukeren har, tenk på funksjonslogikken slik det er logisk for brukeren i sitt felt. Ikke tenk databasetabeller og organisering av data, – det er den tekniske løsningen. Dersom brukeren må kjenne data-strukturen i systemet for å bruke det effektivt, har man feilet.

Tenk deg et brukervennlig regnskapsprogram. Brukeren han har kunder og leverandører – han sender ut fakturaer og får fakturaer. Alt dette er bilag, og kontoer i den tekniske løsningen, posteringer, hovedbok, og slikt. Kan vi få til å skrive fakturaer og registrere kostnader uten å taue brukeren inn i disse tekniske løsningene, – ja da er vi på god vei til å få til noe brukervennlig. En regnskapsfører som er flasket opp med slike systmer, får jo da hetta – men det er akkurat den samme problemstillingen vi hadde når vi hadde MSDOS, og alt var kommandolinje orientert. Når Windows kom, fikk mange garvede brukere hetta, men nye brukere synes dette var lett og foretrukket. Det er brukervennlighetens pris.

Bare noen tanker på kvelden…

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of