Testing av off-line blogg verktøyer.

Oppdatering pr 18.10.2014 – Har nå testet «Blogo» – som synes å fungere aldeles utmerket. Se mer i artikkelen. 

Jeg har så langt testet to off-line blogg verktøyer på Windows plattform. Jeg vil teste videre og oppdatere denne blogg-posten når jeg har fått testet Mac versjoner også. Den første jeg prøvde var Windows Live Writer. Denne fungerte i grunnen fint. Jeg har et par blogger knyttet med eget domenenavn, og her klarte ikke Windows Live Writer å kople seg til. Det er et stort minus. Det er vanskelig å si om dette er noe som kan gjøres noe med i selve blogge-systemet, eller om det er en bug i programmet. Jeg prøvde å legge inn et innlegg på min Tekniske Blogg, og det fungerte i grunnen helt fint. Denne hadde en feature jeg ikke har funnet i noen av de andre systemene. Den laster ned «theme» info for den aktuelle blogg, og lar det forhåndsvise innlegget slik det er ut i themet som er gitt. Jeg vet ikke om dette har så veldig stor verdi. Visningen ble ikke så nøyaktig på den bloggen jeg testet, og det må da være selve teksten og bilder som er hovedfokuset når man skriver. Jeg tror ikke dette er noe jeg ville savne så stort om jeg velger ett av de andre verktøyene.

Det neste systemet jeg testet ut, og som denne blogg-posten er skrevet i er et system som heter «BloggDesk«. Den hadde ingen problemer med å kople til blogger med tilknyttet eget domenenavn. Imidlertid måtte jeg bruke det opprinnelige domenenavnet, og ikke det tilknyttede. Det er jo bare en konfigurasjonsinstilling, så det spiller ingen rolle. Skriving og publisering fungerte veldig bra. Den har også mulighet for å hente ned tidligere innlegg. Her skriver man inn antall man vil hente, og så hentes de ned. Nå skal jeg avslutte PC arbeidet og gå over på Mac, så da blir neste system jeg tester et Mac Program.

Tester nå Qamma for MacOSX – Denne ser ut til å fungere greit. Også for blogger som har tilknyttet eget domenenavn. Det man imidlertid må gjøre er å bruke basis-navnet. Dvs. det navnet man hadde før man knyttet til eget domenenavn. Det har ingen praktisk betydning siden det kun er snakk om konfigurasjonen for verktøyet. Noe som var litt forvirrende var at når jeg skulle sette opp bloggen, blir man spurt om blogg-addressen, brukernavn og passord. Det kommer så opp en liste med blogger man har tilgang til, og i denne listen kan man krysse av flere blogger om man har det. Dette fungerer ikke – man er i tilfelle nødt til å legge dem til en- og en. Man krysser kun for den bloggen som tilhører den adressen man har oppgitt. Dette er jo ikke noe problem dersom du bare har en blogg på humlesite.eu.

Det som var forskjellig fra Quamma og de andre jeg har prøvd, er at denne laster ned alle innleggene på bloggen samt kategorier og det hele. Det betyr i praksis at man har mulighet til å redigere på tidligere innlegg også mens man er off-line. Selvsagt, har man svært mange innlegg på bloggen sin kan jo denne prosessen ta noe tid. Det vil jo også fungerer som en slags backup – da man har alt som er skrevet lastet ned lokalt i dette programmet.

Quamma har noen funksjoner som jeg synes virker veldig bra. Den har en WYSIWYG editor – der man har mulghet til å sette inn HTML kode med en egen knapp. Om du skal ha inn en et lite script eller noe slikt kan dette settes inn mens man er i WYSIWYG modus. Andre systemer jeg har sett er dette kun mulig ved å bytte til HTML visning, og sette inn koden der.

Neste test er «Ecto». Denne fungerte i skrivende stund ikke særlig bra med WordPress Multisite miljø. Ecto skal jo være et bra system. Jeg prøvde først å kople til med en site som er domenemappet. Den klarte ikke å å finne gyldige data på serveren. Dernest prøvde jeg base-navnet til siten, der den endret til det mappede navnet, med samme resultat. Så prøvde jeg tilslutt å kople til en blogg som ikke var mappet. Det så ut til å fungere bra, men den hentet da en liste med alle bloggene jeg hadde tilgang til. Artiklene som ble hentet stammet kun fra den bloggen jeg oppga adressen til. Det føltes dermed ikke som dette var helt riktig.

Screen Shot 2013 01 27 at 7 07 07 PM

Jeg hoppet videre til «MarsEdit for Mac«. Denne var den eneste i klassen der tilkopling av mappet domene fungerte uten videre. Jeg oppga adressen, brukernavn og passord. Viola hentet den artiklene direkte fra bloggen. Ikke noe tull med andre blogger jeg hadde tilgang til eller noe.

MarsEdit har Wysiwyg editor – men den har ikke editing-toolbar som de andre. Den hadde en «popup» der de fleste valgene fantes. Imidlertid synes de fleste valgene å være tilgjengelig med «keyboard short codes».

Det er imidlertid mulig å redigere innleggene med en annen editor – det er 5-6 andre editorer å velge mellom. Jeg har prøvet WriteRoom som synes å være en editor som er fryktelig enkel, men har sitt fokus på å skrive i et «distraksjonsfritt miljø». Den trekker vel enkelheten i brukergrensesnittet noe langt etter min smak. Jeg kommer til å teste noen flere varianter her for å se hvem av dem som synes best.

Her er det jo mye opp til den enkelte hva som likes best. Å skrive tekst i WriteRoom er en helt klar vinner i forhold til fokus på selve tekst-innholdet. Jeg tittet på de andre alternativene – MultiMarkdown composer synes å være en habil kandidat. Den er i øyeblikket tilgjengelig i Mac App-Store for 35 kr, så det er jo ikke så mye. Jeg lastet ikke ned denne, da jeg tror kansje ikke denne blir det aktuelle valget likevel. Kansje jeg gjør det en annen gang.

Blogo

Blogo er et nytt off-line blogge system som synes å fungere aldeles utmerket og superior til alle de øvrige variantene. Den fås i App store til 105 kroner. Den synkroniserer fint med en wordpress multiblogg – har drag-and-drop bilder, er wysiwyg, og lar deg oppdatere tidligere blogg innlegg. Som det eneste jeg har sett, har den også en egen greie med «Featured image» – dette kan settes off-line og blir med ut til den ferdige blogg-artikkelen når den publiseres. For kategorier har den en «tags stripe» med lookup på allerede benyttede kategorier. Den lar deg fint arbeide med flere blogger samtidig. 

Konklusjon

Det var mange forskjellige varianter å teste. MarsEdit har tydlig laget dette for de som skal skrive en del. Der fokus på tekstinnhold og ikke tekstformattering er det viktigste. MarsEdit var den som helt klart synes å fungere best i forhold til blogge-systemet vårt. Quamma var heller ikke noe dårlig valg. MarsEdit er ikke gratis da. Den synes å være godt integrert med Mac miljøet, med muligheter for å inkludere billeder direkte fra iPhoto eller fra disken. Quamma er jo gratis da, og den fungerte også egentlig helt utmerket. Jeg tror kansje jeg ville hatt begge to tilgjengelig, så kunne jeg velge litt ut fra hvilke typer innlegg jeg skulle skrive.

For Windows brukere er Quamma også et godt alternativ. Jeg har i skrivende stund ikke enda testet Windows versjonen av denne, men jeg forutsetter at den fungerer like greit.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of