Morgenstund midt i Oktober – er juleforberedelsene allerede begynnt?

Det er lørdag morgen og kalenderen viser den 18 oktober. Snart er det november og Jule saker begynner allerede å bygge seg opp rundt oss. Jeg husker fra min oppvekst. Desember var liksom da juleting begynnte å bli synlig rundtom. Julegata åpnet og det var adventstid. 
Det er åpenbart at handelsfolket prøver å tøye denne jule-sesongen så langt som mulig. Greit nok – det er kanskje nå folk flest begynner å planlegge julen. Hvor skal vi feire i år – hos tante Augusta eller Onkel Henry – eller hjemme hos oss selv ? Ofte er det jo slik at den første til mølla får først male heter det. Har man spurt noen og avtalt, så endres ikke planene – slik er det bare. 
Selv har jeg ikke begynnt å tenke i disse baner før nå. Noen julesanger og slikt på Fasebook så er det liksom gjort. 

Hva med Juletreet

Vi har i vår familie hatt tradisjon for å få inn dette på lille-juleaften. Det er ikke så mange dager før et slikt tre begynner å drysse, så for tidlig juletre er ikke noe bra. De begynner å selge dette allerede et par uker før jul, men da må man bytte det ut før jul er jeg redd. 

Julerengjøring

Dette er noe som tradisjonelt har vært et gjort tett på Juleaften, men selvsagt et høyere rengjøringsnivå gjennom hele desember. Det er klart at dersom det ikke er så ille, er det mindre arbeide når selve juleaften nærmer seg. 

Nye gardiner, pynt og slikt. 

Mange bytter ut gardiner til Jul ? – når skal det gjøres. Jeg ville vel sagt at tidlig i desember er tiden for dette. Om man skal bytte gardiner, så blir det liksom ikke nye gardiner til jul da om man har byttet dem allerede i oktober. Det er vel også da pynt, duker på bord etc. kan komme på plass. 

Gaver og slikt

I vår familie har vi ikke praktisert så mye gaver oss voksne i mellom. Det har bare blitt sånn gjennom årenes løp. Det er jo ikke så viktig heller synes jeg da. Jula er for barna når det kommer til dette. Det er OK å holde budsjettet litt i tøylene synes jeg til Jul – og så blir det jo en slags konkuranse. Kanskje det du gir bort har en annen pris enn det du får tilbake, og så blir det gale på en eller annen måte. Kanskje man får gave fra noen og så har man ikke kjøpt gave selv, eller omvendt – det er like godt å la det være synes jeg. Noe annet er det selvsagt med de aller-aller nærmeste. 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of