Ufrivillige kjedebrev på Facebook

Det har sikkert ikke gått noen hus forbi at en eller annen poster en tilsynlatende usansynlig melding på veggen sin på Facebook. For eksempel en av disse: 

Ingen toalett, sokker farvel.

eller

Det var ikke en fjert, nye bukser, takk.

eller en variant av disse men trolig det samme fenomenet: 

Jeg vet at ingen vil lese min status,men noen ganger,når jeg kjeder meg, pakker jeg meg inn i en sovepose og heller smør over meg selv og sklir rundt på kjøkkengulvet mens jeg utgir meg for å være en brunsnegle. Hahahh

Dersom du kommenterer eller liker meldingen til vedkommende, kommer det straks en melding i innboksen din: 

Haha Du burde ikke ha kommentert eller likt min profilstatus! Nå må du velge ett av følgende og lime på veggen. Dette er 2014 spillet på bevissthet om brystkreft og prostatakreft. Ikke vær en spolerer, velg ett av følgende og endre din status: 1) Hvordan fjerne fotsopp? 2) Ingen toalett, sokker farvel. 3) Da er det bekreftet, jeg skal bli mor / far! 4) Bare vant 5089,32 kr på skrapelodd liksom. 5) Det var ikke en fjert, nye bukser, takk. Legg til en av disse uten forklaring. Jeg beklager dypt – Jeg ble også lurt !!!! Ser frem til å se din status

Jeg vet ikke om jeg synes så veldig om dette. Dette faller inn i kategorien «meningsløs viral spredning» der budskapet er syltynt, formålet er kun spredning alene, og folk føler at de tvinges til å være med på det. 

Jeg har fått et par tre slike, og svarer at «det er sikkert et morsomt spill, men jeg vil ikke være med på det». Det er et valg man må kunne ta – det jeg deler på Facebook skal være ut fra min egen determinisme. Fordi jeg synes det er morsomt, vil dele noe interessant, eller andre grunner jeg måtte ha. 

Vi har en annen kategori også. Det er bilder med teksten «Lik/Del dersom du liker din søster/datter/sønn/mor/far/ i alle disse variantene». Det er en åpenbar antagelse at dersom man ikke liker eller deler dette så mener man det motsatte. Nei og atter Nei: det betyr ikke det. Det betyr bare det, at enten har du ikke sett det, eller så vil du ikke være med på slike «kjedebrev». For min del er standpunktet helt klart: Jeg deler ikke slikt på oppfordring. Jeg vil ikke være med å spre «kjedebrev» av noe slag. Deler jeg noe, er det et innhold som jeg synes er interessant eller morsomt. 

Det er enda en kategori som jeg heldigvis ikke har sett på en stund. Det er meldinger som oppfordrer til å dele, ellers vil det gå meg eller noen i familien ille. Dette er det rene absurde sprøytet. Ingen skjebne av noe slag avhenger at jeg deler noe med noe som helst. Ved å la vær å dele det, sparer jeg andre for det samme sprøytet – og det er en god handling. 

Min oppfordring må derfor være. Om du ser disse, og ikke ønsker å være med på dette spillet. La være å like eller kommenter, så slipper du å ha noe med det å gjøre. Er det noe som gir deg en ukomfortabel følelse med å dele, så ikke gjør det. Så enkelt. 

Et helt annet argument er: Skal du søke en jobb en gang, og arbeidsgiveren titter på Facebook profilen din og ser at du engasjerer deg i masse slikt «crap» – kan det ha en negativ inflytelse på resultatet. 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of