Kobber- sølv og messingpuss

Skal du pusse kobber, vet du sikkert av erfaring at dette er både tidkrevende og litt slitsomt. Det er kobberpuss på fille og gnukke og gni til det blir blankt.

Jeg oppdaget forleden, – jeg hadde en flaske med felgrens til bil stående. Denne var ekstremt effektiv til kobberdetaljer. Det grønne «irret» som sitter så fast bare løste seg opp og rant av. Med litt bruk av fille var det hele kjempeblankt.

Til Sølv, var den også ganske effektiv – men ikke akkurat slik som kobber. Det jeg imidlertid oppdaget var at det sorte belegget på sølv-saker gikk langt letter å få av med tradisjonell sølv-puss etterpå, når felgrensen hadde fått virket litt først.

Dette er ikke noe innendørs arbeide dette. Det lukter ikke bra. Etter min runde måtte hele huset gjennomluftes.

Ekstra bra resultat kan oppnås når man har vasket av felgrensen, og rett og slett bruke litt tradisjonelt kobberpuss til slutt. Da får kobberet en hinne som beskytter mot ny korrosjon en liten stund lenger.

Felgrensen kjøpte jeg på ESSO, en rød pumpeflaske. Den het «Turtle Wax Extreeme Wheel Cleaner».

Husk gummi-hansker når du holder på med dette.

Bildet nedenfor viser en hylle med objekter – Kanne til venstre er pusset. Kobberkjelen er ikke pusset enda. Te-kanne (sølv) er pusset, Skåler (sølv) er ikke pusset enda. Alle objektene så like ille ut som de ikke pussede objektene i samme metall.

 

Lykke til 🙂

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ole Kristian Ek HornnesDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Daniel
Guest

Years ago, Plenderlieth and Organ pioneered the use of a partially rectified current to restore valuable metal artifacts. Before them, what had been done was used of a direct current. The problem was that, while this returned corrosion product to uncorroded metal, the metal fell away; it might as well have been removed by very careful abrasion. Sometimes, the part that would fall-away had been, in its configuration, very valuable. Indeed, the target artifact of Plenderlieth and Organ was an ancient silver lyre that had entirely mineralized. A direct current would have converted it to something like powdered silver. An… Read more »