Påsken 2016 – Fra svenskelandet

Endelig noen fridager midt i mars – så etterlengtet. Sove litt lenge om mårran og kunne ta seg til det en vil. Påsken er kommet tidlig i år – hvorfor så stor variasjon fra år til år ? :

Fra Wikipedia:

I de fleste oppslagsverk finner man regelen formulert som følger:

Første påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn.

Dette er en grei huskeregel hvis man er fornøyd med en omtrentlig forståelse av saksforholdet. Imidlertid gir en slik regel stort rom for ulike tolkninger, blant annet hvordan påskens tidspunkt da vil avhenge av hvor man befinner seg på jordkloden i forhold til datolinjen og andre astronomiske forhold, som detaljkunnskaper om månens bane og hvilken geografisk lengde den observeres fra.

Det finnes noen matematiske metoder for å finne den eksakte datoen, og er f.eks. nevnt i artikkelin i Wikipedia: Den kan benyttes om man vil etterprøve almanakkforlagets anmerkninger i kalenderen 🙂

Det jeg i alle fall observerer er at det er fullmåne i kveld, så da er vel det riktig i forhold til den første setningen i referansen fra Wikipedia over. Da vet man i alle fall når man sitter og undrer på palmesøndag, at i løpet av kommende uke er det fullmåne. Da kan man si når noen bemerker at det er palmesøndag: «Ja – da er det snart fullmåne». Ikke så dumt i den sosiale konversasjon eller 🙂

I morgen er det skjærtorsdag, og da skal jeg i alle fall ikke reise til Strømstad. Det ble gjort før en gang, og da ble det timevis med kø – noe jeg helst vil slippe.

I alle fall – Ha en god påske dere 🙂

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ole Kristian Ek HornnesLine Ek Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Line Ek
Guest

Ja, ja. Da lærte jeg noe nytt i kveld også. Fint med fullmåne, en får nesten lyst til å ule litt også. 🙂 God påske. 🙂