Speilhylle

IMG_0087Vår speilhylle kommer selvsagt ferdig produsert og sammenmontert, men om du har lyst å bygge en egen slik kan du følge disse anvisningene. Følgende matrialer nødvendig:

A: 2x trelister 80x550x20 mm (veggfester)

B: 2x treplater 260x148x20mm (hyllesider)

C: 2x trelister 60x468x20 (bordplateramme)

D: 2x trelister 60x260x20 (bordplateramme)

E: 1x finerplate 200x400x9 (bordplate)

F: 1x finerplate 90x460x9 (skuffefront)

G: 1x finerplate 90x460x9 (skuffe-bakstykke)

H: 1x trestykke 90x460x11 (indre skuffefront)

I: 2x trelist 90x230x15 (skuffesider)

J: 1x finerplate 220x440x9 (skuffebunn)

K: 1x trelist 18x468x20 (nedre front)

L: 1x trelist 23x468x10 (skuffestopper)

M: 1x OSB eller Sponplate, 220x468x18 (bunn under skuffen)

N: Skuffelås låsekasse.

O: Trehåndtak (Fås ferdig, eller dreies av rundstokk 33 mm).

P: Speil, 460 x 750 mm. Om speilet ikke har tre-ramme bak må det lages og festes med klips for speilflaten.

Instruksjoner:

Hyllesidene:

Trelistene A, lages en innfelling 10 mm dyp, 50 mm fra den ene enden, 148mm x 80mm.

Treplatene B, lages en innfelling 10mm dyp, fra enden og 80 mm inn, hele bredden.

A & B felles sammen med en limfuge – sterkt monteringslim. Det er viktig at innfellingene er helt plane slik at det limte stykket er helt plant. Når limet er tørket skal den kunne ligge på et flatt underlag uten å vippe. Dette gjøres for begge hyllesider. Husk at de to hyllesidene skal være «speilvendte» (ha ha – det er jo en speilhylle 🙂 ) når du monterer.

Det skal lages to innfellinger, 4 mm dype den ene for bordplaten – 20 mm bred, og 260 mm lang. Denne skal være 7 mm fra toppen av stykket B. Den andre skal være 90 mm lenger ned, og være 18mm bred. Dette er for bunnen under skuffen. Avstanden mellom disse innfellingene skal m.a.o. være 90 mm (for 90 mm høyde på skuffen). Det er viktig at disse sporene lages nøye, da for bredt spor lager svakere limfuge når topp- og bunnplatene skal limes fast. Det beste er om dette er helt nøyaktig slik at bordplaten kan presses litt tight inn i sporet. Det er vikig at sporet legges på den siden der du ser hele flaten for B. Ellers vil innfellingen i stykke A gjøre stykke A for tynt (bare 6 mm som skal bære hele hylla).

Utfresing av hyllesidene. A er 80 mm bred, fra toppen og ned til litt over innfellingen skal denne kuttes ned til 40mm. Det skal lages en rund overgang til stykket B. Stykket B skal ha avrundede fremre hjørner, og kuttes ned til 250 mm (dvs 10 mm av enden skal bort). Det skal avrundes også i nedkant og en rund overgang til stykket A (50 mm igjen i stykket A under B skal avrundes ned til 20 mm. Øvre og nedre kant av A skal avrundes på den siden som ikke kommer inn mot veggen. Den nedre tappen på 50 mm, skal også ha et gjennomgående hull fra enden og inn mot veggen på 4 mm (veggfeste).

Bordplaten:

C & D skal ha en endeinnfelling som er 10 mm dyp, og 60×60 mm – fra begge ender. Innfellingen må være på samme side på begge endene. tilsammen 4 arbeids-stykker = 8 innfellinger. Toppen av bordplaten er den siden av de korte rammelistene som har innfelling. Dette for at langsidene skal hvile på innfellingen og ikke henge i limfugen.

C & D limes sammen til en ramme som utgjør kantene på bordplaten.

Bordplaten skyter 1 cm frem over skuffen. Da hyllesidene nå er 25 cm, og bordplaten 26, skal det i fremkant lages en avrunding av de fremre hjørnene som starter 1 cm inn i kanten på kortsiden og avrundes et par cm inn mot langsiden fra begge ender for å få en pen overgang fra hyllesidene. Bruk et kaffekrus og tegn med blyant før du sager ut dette på f.eks. en båndsag.

Så skal innfellingen i trerammen gjøres. Finerplaten E skal ha avrundede hjørner. Det må lages en innfelling i trerammen som er 4 mm større på alle sider med buede hjørner som motsvarer buen i hjørnene på E. Denne innfellingen skal være akkurat 9 mm dyp. 4 mm av kortsidene går inn i innfellingen på begge sider. Bredden som ikke stikker inn i innfellingen er 46 cm. Bredden på bordplaten er 40 cm, så det blir en 3 cm kant mellom platen og kanten på alle sider.

Lag så 6 stk 4 mm tykke trestykker som brukes som avstandssytkker når finerplaten skal limes på trerammen. Lim på med sterkt monteringslim, og spre de 6 avstandsstykkene rundt slik at platen blir liggende akkurat i åpningen. Stykkene må ikke limes fast da de skal fjernes når limet er tørket.

Bruk 4 tvinger for å presse platen mot rammen. La limet tørke. Når limet er tørt, fjern avstandsstykkene og fyll den 4 mm fugen med fugemasse. Vær nøye med ikke å klistre fugemasse på finerplaten eller trerammen da fugemassen bare skal være i fugen. La evt være en liten forhøyning som kan pusses bort når fugemassen er tørr. Forsiktig å ikke pusse for mye på finerplaten da det under det ytterste laget er et sort lag som ikke blir pent om det synes.

Når tørt, kan bordplaten og Stykket M limes på hyllesidene. Bordplaten skal passe inn i de øvre innfellingene, og M platen inn i de nedre. Ha lim i innfellingene, monter topp og bunn, og press sammen med 2 store tvinger til limet er tørt. Bruk her en vinkel for å sjekke at stykkene ligger vinkelrett mot hverandre.

Stykket M er litt kortere enn bordplaten 3 cm kortere. Den skal være helt inn mot veggen i hylla. Vent med å montere K & L til skuffen er montert.

Skuff:

På stykkene G, H, og I – lag en 9 mm innfelling, 4 mm dyp. Denne skal være 5 mm fra kanten og langs hele siden. Dette er sporet til skuffebunn J. bor 2 stk 4 mm huller i hver ende av G og H. disse hullene skal være 7,5 mm fra enden, og 20 mm fra hver ende i bredden. Dette er for skruer som skrur indre front og bakstykke til sidene. Bruk sterkt monteringslim i sporet for bunnen, og lim & skru sammen skuffen. Vent med fronten.

Skuffefront: lag nøkkelhull og hull til skuffehåndtak. Den låsekassen vi bruker har nøkkelhullet 4 mm på siden av senter i låsekassen. Nøkkelhullet skal være i midten (dvs 230 mm fra endene i skuffefronten. Finn posisjonen fra skuffetoppen ut fra den låsekassen som benyttes. Lag så et 4 mm hull til skrue for håndtaket.

Skuffefronten limes på den indre skuffefronten i den ferdig sammensatte skuffen. Vær nøye med at delene ligger nøyaktig på hverandre. Drill hullet for knappen gjennom indre skuffefront og monter en skrue (M4)/mutter/skiver midlertidig som ekstre press for limfugen. Bruk tvinger for å presse limfugen og la det hele tørke.

Når tørt, fres ut rom for låsekassen og spor for solenoiden i låsen under topp platen. Husk at nøkkelhullet ligger litt Off-center på låsekassen slik at utfresingen blir plassert riktig i forhold til nøkkelhullet. Ha gjerne tvingene på under denne utfresingen slik at ikke limfugen belastes under utfresingen. Utfresingen under bordplaten lages litt dypere en solenoidens lege når låst. Dette fordi solenoiden spretter litt opp når låsen låses opp. Om utfresingen er for grunn presser solenoiden mot topp-platen og nøkkelen blir tung å låse opp.

Sjekk at skuffen passer. Om nøyaktig arbeide skal den passe akkurat. Det kan være noe tight – puss ned slik at skuffen glir lett, men ikke for meget slik at det blir glippe i overkant av skuffen.

Med skuffen i halvposisjon: Monter skuffestopper L. Dette stykket er 23 mm bredt – sag ut en avrunding på endene slik at enden – og ca 3-4 cm inn blir akkurat 18 mm bred. Bor 3 stk 4 mm huller, og forsenk disse slik at skuffestopperen kan skrus fast i OSB plata i bunnen. Sjekk at skuffen glir lett med skuffestopperen montert før liming. Lim og skru fast med skuffen i halvstilling. Lim så stykket K utenpå skuffestopperen. Sjekk at skuffen går å få igjen, og at ikke noe limsøl limer fast skuffen. Både skuffestopperen og stykket K skal passe perfekt inn i de nedre utfresingene i B. Når skuffen er helt trukket ut skal bakstykket stoppe mot de bredeste punktet på skuffestopperen. Når skuffen er igjen, skal den fremre kanten av skuffestopperen stoppe skuffen på vei inn.

Finishing

Bruk grovt/fint sandpapir for å pusse ned eventuelle ujevnheter, spor etter sagblad, etc. Puss også kantene på matrialene slik at man får en svakt rundet kant. Overgangene ved innfellinger skal være helt plane, men om ikke må dette pusses slik at du kan dra fingeren over overgangene og kjenne at det er helt slett. Avslutt enhver pussing med grovt sandpapir med fint slik at overflaten blir fin.

Speil montering:

Bor 2 huller i stykke A for montering av speilet. Bor så et hull for veggfeste fra front og bak mellom hullene for speilet. Skru fast speilet.

Det hele lakkeres med klarlakk før montering på vegg.

Om du bruker CNC maskin for de aktuelle utfresingene kan du senere laste ned verktøybane-filer for de forskjellige delene her. Dette publiseres senere.

Lykke til.

Ole Kristian Ek Hornnes

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of